Vanliga Frågor

Hösten 2023 lanserade vi FAIR i Stockholm med väldigt gott mottagande, och från och med Januari 2024 finns vi även i Göteborg.

På den här sidan hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får från våra Kunder och Supporters 👇🏼

Frågor vi ofta får

 • På vilket sätt är FAIR bättre för förarna?

  FAIR drivs av Reko Rides AB där den ideella föreningen Taxiunionen samt ett 40-tal åkerier (förare) är majoritetsägare. Genom att ha en betydligt lägre avgift för föraren (12%, att jämföra med ca 23-35% hos de större apparna) och genom att utgå från ett fast jämförelsepris (en färd på 10km som tar 15 min) som ligger 10-20% högre än de etablerade aktörerna får föraren mer över och slipper genomföra ofördelaktiga resor eller rent av förlustresor (i vissa fall. Se förklaring nedan). Desstuom är villkoren mer förarvänliga där man inte stängs av på godtyckliga grunder.

 • Har era förare kollektivavtal?

  Nej, de som kör för FAIR, och för de andra taxi-apparna, är egna företagare (även kallat Åkeri, oftast som enskild firma). Tjänster som FAIR, Uber och Bolt förmedlar endast resor mellan Kunden och Åkeriet. FAIR’s vision är dock att förändra förutsättnignarna på gig-taxi marknaden genom att ge Åkaren mer betalt och schysstare villkor.

 • Vad har ni för Jämförelsepris?

  Jämförelsepris är ett generellt mått i taxibranchen för att kunna jämföra priser mellan olika taxiföretag. Jämförelsepriset räknas ut genom att säga vad en resa på 10km som tar 15 minuter kostar där priset består av 1) startavgift, 2) kilometerkostnad, 3) minutkostnad. FAIR utgår från jämförelsepriset 199kr. Här kan du jämföra med t.ex. Taxikurir eller Taxi Stockholm ‘s jämförelsepriser. Notera dock att de jämförelsepriset är grundpriset och att priser på obekväma tider på dygnet ofta ligger något högre.

  Genom att ha ett jämförlsepris på 199kr strävar FAIR efter att föraren, i ett sådant räkneexempel skall få kvar minst 80kr före skatt (kommunal). Våran erfarenhet är att detta är ungefär dubbellt så mycket jämfört med motsvarande resa med någon av de större Taxi-apparna.

 • Kan jag boka i förväg

  Förbokning är på gång och hoppas komma strax före sommaren. Håll utkik!

 • Får jag ta med mitt husdjur?

  Tyvärr har vi inte den funktionen ännu, men hoppas kunna lägga till detta under Februari/Mars. Ungefär 30% av våra förare säger att dom godtar husdjur i bil, så tills dess kan du boka och ringa upp föraren för att vara säker.

 • Tar ni ut någon avbokningsavgift?

  Än så länge gör vi inte det, men under våren kommer vi att införa avgift för sen avbokning. Detta för att föraren skall bli kompenserad för förlorad tid och för körda kilometrar. Det tycker vi är FAIR.

 • Erbjuder ni konton för företag?

  Ja, som företag kan ni bli partners till oss och låta era anställda åka i appen. Företaget får då en faktura varje månad för föregående månads resor och kan själva styra i våran företagsportal vilka anställda som får lov att åka. I portalen kan man också ställa in gränser mellan vilka tider man får åka samt sätta maxbelopp. Vill ni veta mer, höra av er till kundservice@fairtaxi.se

 • Jag har delat min personliga värdekod. När får jag min bonus?

  När du delar din personliga värdekod med andra får dom bonus att resa för. När personen sedan genomfört sin första resa får du motsvarande belopp insatt på din kassa i appen som tack för hjälpen. Du hittar din värdekod längst ner när du öppnat menyn i appen.

 • Jag gillar FAIR. Hur kan jag stötta er?

  FAIR drivs och ägs av förarna själva, så vi gör vad vi kan med de små medel vi har. Därför uppskattar vi alla initiativ som tas för att sprida ordet om oss.

  Har du stort nätverk, många följare eller jobbar som influencer och vill ge oss en knuff framåt. Tveka inte att höra av dig till hej@fairtaxi.se

 • Vilka är personerna bakom FAIR?

  Grundarna till Reko Rides AB som driver FAIR är Samuel Nygren (Entreprenör som bl.a. driver GPS-tjänsten WorkMirror), Omid Sakhdari (Ordförande i Taxiunionen ) och John van Dinther (Vice ordförande i Taxiunionen samt Business Advisor i Flexpencer).